Northshore Residence

  • Location: Bellingham, WA
  • Size: 4,563 SF

The .85 acre waterfront property is located in a relatively densely populated area of Lake Whatcom.  The property drops steeply from the road and gradually flattens closer to the water where a one-story, 2 bedroom house had previously resided within the 110’ setback from the ordinary high water mark. The neighboring houses were also built within this setback. Despite existing conditions and precedent, the client’s desire to build within this setback required a Shoreline Conditional Use Permit. The permit was obtained by proposing that the existing waterfront lawn be restored to a natural shoreline meadow with native plantings. The result was a natural habitat that positively impacted the neighborhood, shoreline ecology and the public’s experience of the lake.

The client desired a modern yet warm and inviting home that was livable and open for entertaining. The materials are a mixture of exposed structural steel and exposed concrete with the warmth of wood throughout the interior and exterior. The client wanted a beautiful, high-end home but not a “museum”. Exterior covered space was important as was the ability to open the house to the exterior and create a comfortable flow inside and out. Maximizing the views of the water and shielding the neighboring homes was also a priority.

Projects in Single Family Dwellings